29 април 2018 г.

Сладки „Шоколадки“


/сладките на баба/


По оригиналната рецепта на баба сладките се слепват по две с нежен шоколадов крем, доста наподобяващ мус. Но днес реших да ги олекотя малко и за пълнеж ползвах извара – фина, деликатно подсладена и ароматизирана с ванилия.

за тестото
400 гр. масло
220 гр. пудра захар
2 жълтъка
230 гр. млени фъстъци или орехи / в моя случай с орехи
400-450 гр. брашно

за шоколадовия крем
300 гр. масло
300 гр. пудра захар
300 гр. тъмен шоколад (кувертюр)
2 яйца + 2та белтъка
1 ампула ромова есенция

за крема с извара*
500 гр. фина извара
1 к.ч. пудра захар (или 2 с.л. пчелен мед)
семенцата от пръчка бурбонска ванилия (или 1 пликче ванилова захар)


за глазурата
100 гр. тъмен шоколад (кувертюр)
150 гр. млечен шоколад
30 мл. олио

Приготвяне

на тестото
Разбийте мекото масло със захарта на пухкав крем и добавете един по един жълтъците. Добре хомогенизирайте след всеки.
Добавете млените ядки, а след тях и брашното. Замесете гладко тесто, което оставете да почива в хладилника за около половин час. Разточете на лист с дебелина 0,5 см. и изрежете четен брой сладки с формички. Наредете върху застлана с хартия за печене тава и печете за около 12-15 минути, в предварително нагрята до 180
° фурна. Охладете върху телена скара до пълното им изстиване.

на крема
Разбийте жълтъците със захарта на водна баня, докато удвоят обема си и сместа побелее. Охладте я и ароматизирайте с есенцията.
В отделен съд разбийте мекото масло на пухкав крем, към който при постоянно бъркане добавете лъжица по лъжица яйчния, а след него и разтопения и охладен кувертюр. Бъркайте до пълното му поемане.
Накрая добавете и разбитите на твърд сняг белтъци и хомогенизирайте внимателно сместа вече с лопатка или дървена лъжица.
Напълнете крема в пош и шприцовайте от него върху половината от сладките. Подредете в поднос.

*Крема с извара става значително по-бързо, направо светкавично.
Просто разбийте с миксера изварата със захарта или меда за 1 минутка и накрая ароматизирайте с ванилията. Само това. Много нежно и ефирно кремче, от което няма да успеете да се удържите да не загребете с лъжичка и да му се насладите и самостоятелно. 

на глазурата
Отделете настрана 50 гр. от млечният шоколад.

Разтопете на водна баня (без да завира водата) двата вида шоколад, като добавите и олиото (за блясък).
В така получената глазура потопете останалата половина от сладките и поставете върху телена скара да се отцедят, след което, за да се втвърди глазурата по-бързо, приберете за кратко в хладилник.
Щом се стегне глазурата, поставете капачета върху всяка сладка с крем.

В отделен съд разтопете отделеният шоколад.
Прехвърлете го в малко найлоново пликче (в едното ъгълче), завийте добре свободната част на пликчето за да излезе излишният въздух и леко пробийте връхчето му.
Бързо и енергично напръскайте охладените сладки, след което отново ги приберете за кратко в хладилника (5 минути).

Готовите сладки приберете в кутия с добре затварящ се капак. Ако времето е топло, приберете цялата кутия в хладилника!
Можете да съхранявате до 1 седмица. 



Да ви е сладко!

5 коментара:

  1. Ирме, много богати тия бисквитки! Преглът...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И вкусът им е богат, Дари. :)
      Радвам се, че ти харесват, мила!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Уау! Едновременно нежни, вълшебни и богати на вкус. А снимките са приказка. Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
  3. Черпя се и аз, макар да предпочитам в оригинал - с шоколадовия крем:)

    ОтговорИзтриване
  4. Впечатляваш всеки път, Ирме -
    и цветната торта, и ябълковият цвят чийзкейк, и тези шоколадови бисквитки...
    Много красота, усет за финес, нежен вкус и фин аромат - страхотни предложения,
    Сърдечни поздрави за теб и прекрасни майски празници!

    ОтговорИзтриване